Bikkelen in de basisschool

Je werkt in de klas met de lesmethode Bikkeltjes met lef. Je leest het prentenboek voor en voert de aansluitende lesactiviteiten uit. Maar hoe maak je de transfer naar de dagelijkse praktijk? Hoe zorg je ervoor dat het geleerde tijdens de lessen echt eigen gemaakt wordt door de kinderen, ook op de speelplaats en daarbuiten?

De kracht van de Bikkelmethodiek zit hem in de herkenbare typetjes. Het is ook zonder kennis van achterliggende theorieën erg gemakkelijk om de typetjes te herkennen en te benoemen. Bijna als vanzelf ontstaan er gesprekjes met de kinderen over de typetjes: welk volkje is in deze situatie handig om in te zetten? Wie ben je nu? Woeste Wilma? Zullen we samen eens zoeken naar Chill Jill zodat straks in alle rust Bikkel Babet de ruzie kan oplossen?

Het is belangrijk te benadrukken dat alle vier de types even belangrijk zijn. Ieder kind, iedere juf en meester, iedere papa en mama is soms een Pieper, een Woesteling, een Chiller of een Bikkel. Af en toe is het heel handig om even een Pieper te zijn zodat anderen zien dat je bang of verdrietig bent. En soms mag je best even laten merken hoe boos je bent!  In Bikkellandia kunnen de kindjes heel gemakkelijk van typetje veranderen. Als ze te lang Woeste Willem of Pieper Piet blijven, kunnen zij zichzelf weer veranderen in Chill Bill waarna ze ineens toch weer een Bikkelboy Bob blijken te zijn.

Let op dat Piepers en Woestelingen géén negatieve toon meekrijgen. Als iemand je pijn doet, iets gemeens tegen je zegt of als je ergens bang voor bent, dan laat die tranen maar rustig komen. Kruip maar gerust een beetje weg als je iets niet durft! Anderen kunnen dan aan je zien dat je verdrietig of bang bent. Ze zullen je vervolgens sneller troosten of helpen.

Ook Woeste Wilma en Woeste Willem komen soms heel goed van pas! Als je erg boos bent, mag je dat gewoon laten zien! Een keertje boos schreeuwen en stampvoeten is soms gewoon nodig om te laten zien dat je er helemaal genoeg van hebt. Daarna zoek je een Chiller om tot rust te komen waarna je vast weer een Bikkel kunt zijn.

Om de transfer naar de thuissituatie te verzekeren, kun je ervoor kiezen een ouderbijeenkomst te organiseren. Zeker voor gezinnen met wat minder pedagogische kwaliteiten, is een uitleg en oefening rondom te Bikkelmethodiek aan te bevelen. Bij Bikkels kunnen we je hierbij helpen met een draaiboek of we verzorgen de invulling zelf op jouw school.