Van scholen waarmee we samenwerken horen we vaak terug dat de overstap van de basisschool naar de middelbare school erg groot is en groot blijft.
We zien dit zelf ook in de praktijk, zowel binnen ons huiswerkinstituut als de individuele coaching. Zeker bij jongeren uit de onder- en middenbouw van de middelbare school ligt de hulpvraag vaak op het gebied van het plannen en organiseren van het huiswerk.

Volgens onderzoek is het prima om in groep 7 en 8 te starten met huiswerk, mits goed gedoseerd. Scholen moeten dan wel zorgen voor de juiste skills en randvoorwaarden. Denk aan plannen, organiseren, studievaardigheden en meer. Met de lesmethodes van Bikkeltrainingen​ kun je je leerlingen een gedegen basis geven. Wij hebben onlangs het Bikkel Brugpakket samengesteld.
Besteed in groep 7, 8 en de brugklas aandacht aan Huiswerk Bikkels, Brugklas Bikkels, implementeer de SpectrumPlanner, en je leerlingen zijn goed voorbereid op de middelbare school.

Het Brugklas Bikkel Pakket bestaat uit:

Huiswerk Bikkels
In groep 7 richt je je middels een korte lessencylcus op de voorwaarden om tot leren te komen.
Denk hierbij aan motiveren, concentreren, plannen en organiseren.
In groep 8 richt je je op studievaardigheden als woordjes leren, samenvatten, mindmappen, aanpak van toetsen.
Meer info lees je hier.

Brugklas Bikkels
Brugklas Bikkels bereid je je leerlingen van groep 8 optimaal voor op de overstap naar een andere omgeving waar andere do’s en dont’s gelden. Wat is hot en what’s not? Hoe maak je een praatje met nieuwe klasgenoten? Waar ga je zitten? Wat doe je in de pauze? En veel meer…!

Je leert je leerlingen ook hoe ze om kunnen gaan met spannende veranderingen, middels het Bikkeldenken. Meer info lees je hier.

Spectrum Planner
Met de SpectrumPlanner implementeer je in groep 7 en 8 datgene dat in Huiswerk Bikkels is aangeleerd . Leerlingen leren het huiswerk volgens vaste regels in te plannen. Ze krijgen vat op maak- en leerwerk, het leren voor toetsen en het inplannen van langlopende opdrachten. De leerkracht houdt hier grip op, middels inzage in de SpectrumPlanner.
meer info lees je hier.

Is bovenstaande een aandachtspunt op jouw school? En ben je benieuwd of het Bikkel-Brug-Pakket iets voor jullie is? Wij denken graag met jullie mee.

Hartelijke groet,
Inke en Renate
rvleeuwen@spectrumbrabant.nl