Door het hele land geven gecertificeerde Bikkeltrainers hun eigen trainingen. De basis is universeel en terug te vinden in de handleidingen van onze verschillende licenties. Bovendien verzorgt Bikkels.nl regelmatig Train-de-trainer workshops, om iedereen goed op weg te helpen. Naast deze handvatten is het gaaf om te merken dat iedere trainer zijn of haar eigen draai geeft aan een Bikkeltraining. Iedere praktijk of locatie is natuurlijk uniek en de achtergrond van de trainer speelt een belangrijke rol in de praktische uitvoering van de training.

Foto: Stellingwerf Gym

 

We spraken Jildau van den Berg van Stellingwerf Gym. Zij geeft (individuele) trainingen in een centrum voor fysieke en mentale weerbaarheid. “Ik laat kinderen tijdens individuele trajecten kiezen welke personages ze willen gebruiken. Die vier leg ik dan zichtbaar in de sportzaal en daarna gaan we samen oefeningen doen. Vaak touwtjespringen of boksen; we doen dan een soort rollenspel. Hoe gaat Chill Bill touwtjespringen? De kinderen staan dan klaar om te springen, maar ik draai niet, want ik ben Chill Jill! En die doet dus niks! Vervolgens proberen we het als Woeste Wilma; ik ga dan heel snel en ‘woest’ draaien, zodat het niet leuk is. Vervolgens draai ik als Piepmiep Paula; langzaam en wiebelig. Het is natuurlijk een beetje ’n onhandig gezicht natuurlijk om zo te touwtjespringen. En dat zorgt dan ook vaak voor verbaasde gezichten als ik ‘gek’ doe. Wel krijgen ze zo op een speelse manier inzicht in het gedrag van de Bikkels. Natuurlijk gaan we als laatste ook een rondje touwtjespringen als Bikkel Babet; in een lekker tempo draaien, rustig springen en rekening houden met elkaar.”

Foto: Stellingwerf Gym

Jildau laat hiermee zien dat de ruimte die je ter beschikking hebt kan bijdragen aan een mooie invulling van de training. Het touwtjespringen en boksen zijn leuke toevoegingen die passen bij het DNA van het centrum waarin ze werkt. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je Bikkeltrainingen geeft op een school. Dan maakt het een wereld van verschil wanneer je jouw training kunt geven in de gymzaal in plaats van een klaslokaal bijvoorbeeld. De ruimte biedt meer mogelijkheden om de fysieke oefeningen uit te vergroten. Bovendien kun je op die manier de juiste balans zoeken tussen de rustige momenten als voorlezen en kleuren en even in actie komen door een ritje in de Bie-Ba-BoemBoemBus te maken of een spelletje te doen.

Tijdens de afronding van een bijeenkomst relativeert Jildau samen met de kids wat de oefeningen ons kunnen leren. “Uiteindelijk gaan we naar de terugkoppeling; wat is het leukste om te doen? Bikkel zijn natuurlijk! Daarna komt de vertaalslag maken naar henzelf en hun gedrag. Welk gedrag is meest wenselijk thuis/in de klas/etc. En dan vallen er vaak wat kwartjes. Super leuk om te doen! Ook leuk om te merken wat het met kinderen doet. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld een denkbeeldige Piepmiep Paula op hun linkerschouder en een Bikkelboy Bob op de andere. Als ze te veel piepgedachten hebben, leren ze bijvoorbeeld hun oor even wat meer naar de Bikkelkant te moeten draaien, zodat de Bikkelgedachten wat beter gehoord kunnen worden. Voor sommigen werkt dat heel goed. Erg leuk om daar zo mee te kunnen werken!”