Kindercoach peuter: coaching voor jonge kinderen

Peuters zijn bezig met het ontdekken welke effecten zijn gedrag heeft op zijn omgeving. We spreken ook wel over de koppigheidsfase, het continue ‘nee’ zeggen wat veel ouders zullen herkennen. Het kind leert dat er grenzen zijn aan zijn eigen autonomie omdat papa en mama de baas zijn in huis. Dit is een stevig spanningsveld in de opvoeding waardoor veel ouders al snel in een machtsstrijd belanden met hun peuter. Als kindercoach voor peuters komen we zo’n machtsstrijd heel veel tegen. De strijd kent nooit winnaars, maar wel verliezers.
Maar vooral bij peuters zijn duidelijke regels en grenzen heel hard nodig. Zij zorgen misschien voor ‘strijd’ maar ze geven ook de broodnodige veiligheid en voorspelbaarheid. Bij een ‘kindercoach peuter’ komt dit soort machtsstrijd veel voorbij.

Voor een peuter is het echter heel gezond om die grenzen te verkennen en op te willen rekken. Dat hoort gewoon bij hun ontwikkeling. De ellende is alleen dat peuters vele malen meer energie hebben dan hun ouders 🙂 En dan is het voor papa’s en mama’s maar al te verleidelijk om toe te geven. Dan ben je er weer even vanaf. Veel kinderen en hun ouders zijn zich goed bewust van dit mechanisme: doorzeuren heeft effect want uiteindelijk krijgt de kleine zijn zin. Maar hoe doorbreek je dat?

Wat kan een ouder doen?

Misschien kunnen onderstaande tips je helpen. Probeer het eens uit, maar vooral: zorg dat beide ouders op 1 lijn zitten. Voer samen nieuwe afspraken door en spreek elkaar erop aan wanneer het even niet gelukt is. Dat houdt je scherp. En als je wat extra ondersteuning kunt gebruiken, dan is het altijd een slim idee om een ‘kindercoach peuter’ in te schakelen.

  • Ben duidelijk over de regels en zeg steeds rustig hoe jij het wilt hebben.
  • Geef uitleg over de ‘waarom’ maar blijf altijd bij je standpunt.
  • Gaat je kind over de rooie? Benoem zijn gevoelens en heb er begrip voor. Maar…wijk niet af van je standpunt.
  • Blijf altijd rustig. Je kind schreeuwt, maar dat is juist een reden om het zelf niet te doen. Herhaal gewoon rustig je boodschap, al is het 10 keer hetzelfde. Je kind zal begrijpen dat doorzeuren geen zin heeft. Maar onthoud: de eerste keren zal hij er nog wat schepjes bovenop doen! Immers, in het verleden lukte doorzeuren meestal wel, dus nu misschien toch ook?
  • Keuzes geven helpt ook vaak om een impasse te doorbreken. Je kind heeft dan toch het idee dat er rekening gehouden wordt met zijn voorkeuren. Je wilt bv. dat je kind zijn jas opraapt. Dan geef je de keuze om ofwel nu de jas op te rapen en aan jou te geven ofwel over vijf minuten en dan zelf op te hangen. Wat wil jij kiezen?
Wanneer helpt een ‘kindercoach peuter’?

Loop jij vast met je peuter? Wil je eens sparren met een professional? Maak gerust eens een afspraak met een kindercoach peuter of een van onze begeleiders, coaches of psychologen. Met een paar sessies heb je meestal weer helemaal de grip terug! Of kijk eens op de site van Spectrum Brabant en lees meer over hulpverlening aan kinderen.